perjantaina, huhtikuuta 27, 2007

Dulce et utile

Suomen Tietotoimiston uutisia:
J.H. Erkon kirjoituskilpailun ensimmäinen sija jaettiin kahden kirjoittajan kesken perjantaina Mikkelissä. Ensimmäisen palkinnon jakoivat joensuulainen Lassi Hyvärinen ja espoolainen Suvi Boon.

Tänä vuonna kilpailtiin runoudessa. Raadin mukaan taso oli poikkeuksellisen korkea.

- Poikkeuksellista on myös se, että voittajat ovat muualta kuin perinteisistä runokeskuksista eli Helsingistä ja Turusta. Palkitut ovat Joensuusta, Anjalankoskelta, Jyväskylästä, Kotkasta ja Kiimingistä, kertoo raadin puheenjohtaja Liisa Enwald.

Joensuussa kirjallisuutta opiskelevalle Lassi Hyväriselle (s. 1981) runous on uusi aluevaltaus, proosaa hän on kirjoittanut jo vuosia. Raadin mielestä Hyvärisen huikea kilpailutyö erottuu selvästi muista.

- Lukija huomaa ensimmäisenä typografisen asettelun loiston: kyseessä on rohkea dadaistinen runosarja. Mutta se on myös sisällöllisesti täyttä runoa, jopa riipaiseva, herkkä. Hyvärisen runoja saa ja pitää lukea moneen suuntaan, toteaa Enwald.

Suvi Boonin (s.1977) laaja runosikermä sijoittuu Keski-Eurooppaan. Historia ja nykyisyys näkyvät yksilön kokemusta vasten, taustalla häämöttävät suurten säveltäjien tyylitellyt profiilit. Runoissa kuuluu eleetön mutta varma ääni, toteaa raati.

Alkuaan anjalankoskelaisen Boonin elämään kirjoittaminen on kuulunut pienestä pitäen. Hän on opiskellut Oriveden opistossa sekä kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa, josta hän valmistui 2003. Pari viime vuotta Boon on kirjoittanut ulkomailla.

Myös toinen palkinto jaettiin. Palkinnon saivat jyväskyläläinen Pekka Jäntti, kotkalainen Anna Saari ja kiiminkiläinen Heli Slunga.

Voiton jakaneet runoilijat saivat 2 000 euroa ja muut 300 euroa. Kilpailuun lähetettiin 8 000 runoa.
Onneksi olkoon!

Tunnisteet: , ,

3 Comments:

Anonymous RistoNp said...

Mukavia uutisia! Erityisesti olen iloinen kunniamaininnan saaneen Turusta Jyväskylään tulleen Pekan saaman kunniamaininnan johdosta, hänessä on potkua (joskus liikaakin).

Mun Kun kirjoitan -blogini on vironnut uuteen osoitteeseen.

11:43 ip.  
Blogger KK said...

Hienoa olla todistamassa, että perinne ei katkea. Ja kiitos vinkistä, täytyy vihdoin korjata tuo linkki.

9:07 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Pekka oli jaetulla toisella sijalla, kahden muun kanssa.

1:43 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home