sunnuntaina, huhtikuuta 01, 2007

En ole meemi-ihmisiä, mutta kun haastetaan, haasteeseen on vastattava.

Viisi suomenkielistä lempisanaani (ei kuitenkaan erisnimiä tai paikannimiä tms.)?

Sanoja on oikeastaan mahdoton irrottaa yhteydestään/yhteyksistään, joista ne saavat merkityksensä. Puut jotka tulevat mieleen aina kun katsoo puita. Aika kivoja sanoja ovat nelikirjaimiset vesi ja ilma, läpinäkyviä molemmat. Tuomi on kaunis, mutta niin on myös kevätyö jossa se tuoksuu.

Suomen kielen sana, joka on mielestäni äänteellisesti kaunein?

Huhu tai ehkä yö. En tiedä, onko äidinkieltäni suunniteltu toisille puhuttavaksi, koska siinä ei esiinny juuri mitään soinnillista, sellaista, jonka lausumisesta erityisesti nauttisi. Suomen sanat kolisevat lattialle kuin hevosenkenkä. Tommy Lindgren on tod. näk. Suomen nopein sanankäyttäjä. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaista ”laulutekstiä” hän saisi aikaan suomeksi. Toisaalta odotukset eivät ole suuria, koska hänen englantinsakin kuulostaa niin soinnittomalta. Saundillisesti mielenkiintoisinta kamaa suomeksi tuottaa tällä hetkellä PMMP. Enkä tarkoita ainoastaan Miran ja Paulan laulua, vaan Jorin säveltämää ja tuottamaa kokonaissaundia.

Viisi sanaa, joita tulen käyttäneeksi eniten työssä, arjessa tms?

Sähköpostissa ja tekstiviesteissä käytettäviä vakioilmauksia.

Sanonta, sananlasku tai aforismi, joka merkitsee minulle eniten?

Rakasta lähimmäistäsi. Tehkää parannus.

Viisi suomenkielistä sanaa, joita eniten inhoan?

Sanat joilla perustellaan mitä tahansa ylimielistä käytöstä heikkoja ja puolustuskyvyttömiä kohtaan. Ne joilla Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa sanotaan kyllä euroviisuille ja ei Janne Nummelan esikoisteokselle. Noin esmes.

Puhkikulunut fraasi, jonka tilalle pitäisi keksiä jotain uutta.

Suomi on kaunis kieli (merkityksessä: muita kieliä kauniimpi).

Sana, jonka haluaisin kuulla useammin.

Anna pusu.

Uusin nykykielen sana, jonka olen oppinut.

Leso leso (tyttäreltäni, 11 v.)

Tunnisteet: ,

4 Comments:

Blogger Herra Nutz said...

Tuli tästä meemi-ihmisyydestä mieleen uusi vaaliohjelma ylelle, jossa ehdokkaat istuisivat rivissä sohvilla ja tuollainen nelivuotias maailmanvalloittaja-pikkutyttö laskettaisiin irti; hän kävisi ehdokkaat läpi yksi toisensa jälkeen, kysyisi kysymyksiään, tunkisi syliin, kiskoisi kravatista, hypistelisi silmälaseja, pussaisi poskelle jne, ja kansa saisi katsoa miten luontevasti arvon poliitikkomme käyttäytyvät.

12:44 ip.  
Blogger KK said...

En tiedä miten hra Nutzin ehdotus liittyy minuun tai yleensä mihinkään, mutta se kuulostaa hyvältä. Nelivuotiaan äly, kielitaju ja näkökyky ovat vastustamaton ja ylivoimainen arsenaali. Kokemusta on, nyt jo toisessa polvessa.

1:01 ip.  
Anonymous herra Nutz said...

Tämäkään ei liity taas mihinkään, mutta kyllä tuo Rakasta lähimmäistäsi. Tehkää parannus. on tähän mennessä mainioin aforismivalinta; pätkittynä ja asiayhteydestään irrotettuna teki minut vallan sekopäiseksi.

5:50 ip.  
Blogger KK said...

Siinähän se on Jeesuksen oppi muistinvaraisesti tiivistettynä. Täytyypä katsoa, miten tuo parannuksen tekeminen uudessa käännöksessä tulkitaan. Oma versioni ilosanomasta Vapaissa käsissä: Rakkaus, käänny. Enempään en pysty; tarkempaan en halua.

Tämä on tietysti sellaista halpaa wwjd-teologiaa (olen ajatellut hakea Hallmarkille töihin), mutta toisaalta mihin elämässä ehtii. Elämä on toisiaan seuraavien päätösten jatkumo. Kiiku siinä sitten: Elämäsi rakkautta odotellessa älä pahoita toisen mieltä.

7:31 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home