tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Löytöruno tammikuulta 1967

Olkaa hyvä – ostakaa
nyt uudenaikaisinta
palasokeria.
Pakkauksessa lukee:
nopeasti sulavaa
Pala-sokeria. Rasia
on pieni ja siro.
288 Pika-palaa mahtuu
pieneen tilaan, sillä
ne on ladottu
kerroksittain. Avatkaa
rasia ja tutkikaa
yhtä Pika-palaa. Se on
sivultaan sileä
ja suora, oikea
makupala silmällekin.
Jos pidätte pienistä
paloista, on Pika-pala
helppo puolittaa.
Pudottakaa Pika-pala
kahvikuppiinne.
Se hajoaa tuhansiksi
nopeasti liukeneviksi
kiteiksi, kun
kosketatte sitä
lusikallanne.

4 Comments:

Anonymous sivuaskel said...

Mainio teksti. Ei tainnut olla Sirkkua..oliko Pulmuakaan. :)

7:27 ap.  
Anonymous Ville-Juhani said...

Sokeripaketit ovat kauniin kielen airuita - itse ihastuin siihen, että näitä uusia sokeripusseja edeltäneissä oli alaosassa teksti "Säilyy lähes ikuisesti" - varsin tuima arvio... kenties sen voi ottaa mukaansa tuolle puolen, ikuisuuden aikaan.

8:21 ap.  
Blogger KK said...

Ei Pulmua eikä Sirkkuakaan, jotka ovat kauniita nimiä molemmat, vaan nimenomaan Palaa. Lähes ikuisesti... Vau. Sokerissa on se jokin, elämän essenssi tai voima, hunaja. Oma rivijakoni olisi mennyt ehkä toisin, mutta kopioin tekstin tähän sellaisenaan, mitään muuttamatta. Lopusta jätin pois lihavammalla painetun ostokehotuksen. Tekstin muoto oli tosi outo mutta niin oli ilmoituksenkin. Se oli semmoinen puolen sivun paraatipaikka Suomen Kuvalehden sisällysluettelon vieressä, pystymallinen. Maisnostoimistossa olivat ratkaisseet asian niin, että sekä kuva että teksti, jotka oli asetettu rinnakkain, ei päällekkäin, ulottuivat koko matkan ylhäältä alas. Jotenkin tulee mieleen, että copy writer oli tietoisesti tekemässä runoa sen ajan henkeen. Meinasin juuri sanoa, että koskahan ryhtyvät tekemään mainoksia varkaissa käyden. Sitten muistin nämä Kampin kauppakeskuksen mainokset, joissa oli matkittu muita tuttuja mainoksia: Ota riski, rakastu ja niin edelleen.

10:29 ap.  
Blogger KK said...

Siis pakko vielä ihastella kohtaa, joka menee, että "Pakkauksessa sanotaan: Nopeasti sulavaa Pala-sokeria." Miksi ihmeessä ilmoitustekstin täytyy todeta asia, jonka voisi ilmoittaa suoraankin ja jonka voi todeta omin silmin viereisestä kuvasta? On aivan selvää, että kirjoittajaa leikittelee ja lisää vielä tekstin absurdiutta mainitsemalla pakkauksen sisältämän sokeripalamäärän, 288 palaa, jotka "on ladottu kerroksittain", siis kuin runo ikään. Toisaalta kirjoitapa itse mainosteksti sokerista. Se on makeaa ja valkoista. Sen jälkeen kaikki on todella runollista. "Sivultaan sileä ja suora, oikea makupala silmällekin." Ja loppu on ihan pilvee, ikään kuin Palaan olisi kastetettu muutakin kuin kansalaisluottamusta.

10:46 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home