J.P. Sipilä sitten
äänestettiin ulos Wikipedista. Se on sääli, mutta minkäs mahtaa, kun kaikki on tapahtunut säädetyssä järjestyksessä, Wikin omaksumaa demokraattista harvainvaltaa ja sen periaatteita noudattaen. Kirjoitin asiasta Sipilän blogiin seuraavan kommentin:
Tyhmä juttu, mutta korjaantunee ajan kuluessa. Äänestyssysteemi sinänsä on periaatteena ihan OK, mutta koska äänivaltaisia on vain muutama kymmenen, vääryyksiä väkisinkin tapahtuu. Kun äänestyskelpoisia on joskus tulevaisuudessa satakertainen määrä, näin ei pääse käymään. (Logiikkani perustuu siihen, että kun kelpoja on paljon, asiaa tuntemattomat tajuavat olla äänestämättä. Nyt kaikki haluavat olla innolla mukana, siitäkin huolimatta että kompetenssin kanssa on niin ja näin.) Suurin ongelma Suomen Wikissä näyttäisi olevan, ettei suurimmalla osalla aktivisteista näytä olevan harmainta aavistusta kahdesta ydinkysymyksestä: 1) Mikä on merkittävää tietoa ja 2) Kuinka tuo tieto jäsennellään. Wikissä on tosi paljon ihan kelvollisesti valittua ja kelvollisesti esiin tuotua tietoa, mutta aivan liian usein prosessi näyttää edenneen näin: 1) Katsoin/luin tämän kivan leffan/kirjan. 2) Kappas vaan, Google kertoo, että siitä on olemassa myös samanniminen kirja/leffa. 3) Teenpä siitä artikkelin (jossa yksi olennaisimmista tiedoista on milloin leffa sai Suomen ensi-iltansa). Urakkaa siis riittää. Eli olemme vedenjakajalla: jääkö suomenkielinen Wiki vain ensyklopedisilta kyvyiltään vajavaisten nörttien asiaksi vai innostuvatko myös todelliset asiantuntijat yhteisestä, kansallisesta projektista. Eteenpäin!
Mitäpä tuohon enää lisäämään. Wikin harrastelijamaisuus korjaantuu vain sillä, että kirjoittajakuntaan tulee lisää asiantuntevaa väkeä. Mikä voisi olla sinun panoksesi?
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home