sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Sanoja, sanoja, sanoja

Olihan se pakko hankkia, Kielitoimiston sanakirja. Torstaina ilmestynyt kolmiosainen, lähes 100 000 sana-artikkelia käsittävä teos maksoi kirjamessuilla 60 euroa (ovh 78 €). Se tietysti kirpaisi, mutta työkalu on aina työkalu. Kyseessä on uusittu ja laajennettu versio aiemmin julkaistusta Suomen kielen perussanakirjasta, joka ilmestyi painettuna vuosina 1990–94 ja sähköisenä CD-Perussanakirjana 1997, ja näin ollen kolmas lenkki siinä ketjussa, joka alkoi Perussanakirjan edeltäjästä, vuosina 1951–61 ilmestyneestä Nykysuomen sanakirjasta. Klassisen "Nykärin" aineisto on kerätty ennen vuotta 1938, joten se kuvaa viime vuosisadan alkupuolen kieltä. Sen sijaan uusi "Kielari" pyrkii selvästi lähemmäksi nykysuomea. Niinpä samalta sivulta löydämme esimerkiksi sanat "aamulypsy" ja "aamunavaus" tai vierasperäiset uudissanat "fast food", "feedback", "feikki" ja "femakko". Hankintojen loppusaldoksi muodostui näin satakunta euroa. Aika halpa viikonloppu, sanon minä.

2 Comments:

Anonymous Johanna Venho said...

Hankit sitten sinäkin! Olin ja olen ylen kiitollinen vinkistä, jonka ansiosta minäkin olen tuon kolmikon onnellinen ( & hiertynythartiainen*, rahdattuani kassin kotiin busseitse ja ratikoitse) omistaja.

* sana jota ei ko. kirjoista löytyne, vai pitääköhän heti tarkistaa...

10:16 ip.  
Blogger KK said...

Juu! Ei sieltä myöskään löydy "metsänpuolimmaista" saatikka muita aivan omatekoisia. Kiintoisa kirja silti. Kirjoittelen juuri sen pohjalta runoa, joka alkaa: Puussa olevat aallot kaunistavat ovea. Saas nähdä mitä siitä kehkeytyy.

10:36 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home