maanantaina, elokuuta 07, 2006

Meemi

Haaste tähän alunperin englanninkieliseen meemiin tuli Markolta. Suomennetut kysymykset ovat Eufemialta.

1. Yksi kirja, joka muutti elämääsi:
Monikin on muuttanut, mutta ratkaisevin lienee ensimmäinen lukemani ei-kuvakirja, Gummeruksen nuortenkirjasarjaan kuulunut Kadonnut kaupunki. Opin lukemaan hyvin varhain, mutta tämä tapahtui luultavasti koulunkäyntiä aloittaessani. Juonesta en muista mitään, mutta kansikuvan muistan. Kirjailijan nimi ei ole jäänyt mieleen, mutta Helmetin tiedoista päätellen kyseessä oli herra nimeltä John Blaine.

2. Yksi kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran:
Elmore Leonardin rikosromaanit olen lukenut kaikki neljään viiteen kertaan, sekä alkukielellä että suomeksi. Lukukokemus on joka kerta uusi; en pystyisi kirjoittamaan spoileria ainoastakaan.

3. Yksi kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:
Moni on maininnut Shakespearen, ja mikäs siinä. Joku kaikenkattava sen täytyisi olla. Miksei kirjallisuusviittein varustettu sanakirja? Esimerkki omasta hyllystäni: Dizionario delle sentenze latine e greche, ja tämä siitäkin huolimatta, etten voi sanoa osaavani sen paremmin italiaa, latinaa kuin kreikkaakaan. Kukaties olisi aikaa oppia.

4. Yksi kirja, joka teki sinusta hupakon:
Mikä kirja ei olisi tehnyt?

5. Yksi kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:
Pakko mainita jälleen Elmore Leonard ja häneltä vaikkapa romaani nimeltä Bandits. Leonardin kirjoittama englanti koskettaa minua tavalla, jota en osaa selittää. Häntä lukiessani minulla on tunne, että sen lähemmäksi vierasta kieltä minun on mahdoton päästä. Se liikuttaa minua syvästi. Banditsin mainitsen siinä esiintyvän entisen nunnan vuoksi, nunnan jonka tulkinta kristillisyydestä tuntuu esimerkilliseltä. Teos sisältää myös häkellyttävän kuvauksen kahden ihmisen kohtaamisesta, rakastumisen hetkestä. Eikä se suinkaan ole ainut tapaus kirjailijan tuotannossa.

6. Yksi kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi:
En ole tyytyväinen olemassa oleviin suomen kielen sanakirjoihin. Joku semmoinen pitäisi olla, jossa yhdistyvät etymologisen sanakirjan, ensyklopedian ja synonyymisanakirjan parhaat hyveet, seikkaperäisin kirjallisuusviittein varustettuna tietysti.

7. Yksi kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:
Mieletön ajatus. Mutta sanotaan nyt vaikka se, josta kaikki maailman totuudet ovat peräisin.

8. Yksi kirja, jota luet paraikaa:
Mikä niistä? Proustin lisäksi Kerouacin Tristessa, Donna Leonin uusin, Jacques Roubaudin The Great Fire of London, Jukka-Pekka Kervisen karkea ekonomi, Bergmanin Laterna Magica, noin päällimmäiseksi.

9. Yksi kirja, jonka olet aikonut lukea:
Joskus valmistuvan baseballensyklopediani lisäksi sanotaan vaikka Tom Beckettin Unprotected Texts.

10. Nyt haasta viisi bloggaajaa:
Kuka tahansa blogilistaltani, joka ei ole vielä haastetta saanut.

7 Comments:

Blogger Veloena said...

Kirja, josta totuudet tulisivat, kuulostaa ihan hirvittävältä kyllä!

10:35 ip.  
Blogger KK said...

Juu, selkäpiitä karmii minullakin. Sellaista kirjaa ei tietenkään ole olemassa, se korkeintaan ottaa tarpeen mukaan erilaisia olomuotoja. Huomaa, että aiheesta on melkein mahdoton sanoa mitään muuttumatta itse sellaisen kirjan puolestapuhujaksi. Se on siis vain idea.

esittosf: Hah! Siinä se taas nähtiin! Esittää tosi faktoja!

10:49 ip.  
Blogger sivuaskel said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

11:51 ip.  
Blogger sivuaskel said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

5:55 ap.  
Blogger KK said...

Hyvä Sivuaskel, minun blogiini ovat tervetulleita kaikki, myös kommentoimaan ja osallistumaan meemeihin. Tuo kymppikohtaan kirjaamani "rajaus" ei ollut tarkoituksellista. Eli vaikka otitkin listasi pois täältä, julkaise se toki blogissasi! Parhain terveisin,

Karri

7:04 ip.  
Blogger sivuaskel said...

Suomalainen uskoo mitä kirjoitetaan :) Tietoisesti lähestyin "korkeakulttuurista" meemiä hieman toisesta kulmasta ja havahduin äkisti olevanikin väärässä paikassa väärään aikaan. Tarkoitan, että olet niin upea kirjoittaja ja kuvantekijä, että kommentointini olisi ehkä rikkonut linjaa. Laitoin kommenttini Konkalle, joka rohkaisi kaikki kirjoista kiinnostuneet. Enkä sano että sielläkään olisin kotonani. "Mä oon mikä oon, vaikk' oon pappilasta. Ei oo pahempaa papinlasta, mä teen mitä teen, se ei kuulu muille, ja nyrkki puhuu aukoville suille"...lauloivat jo aikoinaan seiskaluokkalaiset koulunjättävälle abiturientille. Kiitos Karri elämyksistä joita tarjoilet päivittäin!! :)

9:11 ip.  
Blogger KK said...

Voi voi, Sivuaskel. Et ole väärässä paikassa, etkä väärään aikaan. Voin vakuuttaa, että samaa pätemättömyyden ja epäonnistumisen tunnetta tunnen minäkin, kuten jokainen kirjoittaja. Ne tunteet tulevat sellaisina aaltoina. Mutta onneksi on myös toisenlaisia, iloisia tuntemuksia, niin kuin esimerkiksi silloin kun saa tällaista palautetta. Siitä kaunis kiitos.

10:18 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home