sunnuntaina, kesäkuuta 25, 2006

Jalkapallo on pallopeli, jossa kaksi 11-henkistä joukkuetta pyrkii tekemään enemmän maaleja kuin vastustaja. Se on maailman suosituin urheilulaji.
– Wikipedia

2 Comments:

Blogger Rauno Rasanen said...

Typistetty määritelmä(si) on lyhyt, ytimekäs ja harhaanjohtava, sillä onko voittanut joukkue aina parempi joukkue?

Menestystähän voi saavuttaa muutenkin kuin omien ansioitten perusteella.
Onnella, petoksella, suhteilla, (väki-)vallalla jne.

Ja jos joku menestyy vain onnensa ja/tai paheittensa vuoksi, niin ansaitseeko hän silloin ihmisten kunnioituksen vai heidän halveksuntansa?

Jalkapallo on hyvä analogia kaikenlaisen menestymisen ja sen oikeuttamisen suhteen jo senkin vuoksi, että se jos mikä on joukkuepeli.
Mutta onnella on siinäkin usein liian suuri merkitys - ainakin huippujoukkueitten välisissä peleissä.

Yhden maalin voitto ei välttämättä kerro muuta kuin, että vastustaja teki yhden maalin enemmän.

In the long run todennäköisyydet tietenkin vahvistuvat, mutta vain todennäköisyydet.

Yksittäinen peli ja sen lopputulos ei kuitenkaan vielä määritä kuin yhden - joskin tärkeimmäksi nostetun - kriteerin joukkueiden pelillisen taitavammuuden määrittämisessä.

Eihän Gerd Mülleriä tai vaihtoehtoisesti Ronaldoa välttämättä pidetä maailman jalkapallohistorian parhaimpana pelaajana, vaikka molemmat ovatkin tehneet eniten (tällä hetkellä yhtä paljon) maaleja MM-kisoissa. (He nimittäin ovat pelaajaominaisuuksiltaan melko yksipuolisia verrattuna esim. Peleen tai Maradonaan.)

Asiantuntijaraadin mielipide tai peräti puhelinäänestys lopputuloksen ratkaisemiseksi takaisi tietenkin demokraattisemman päätöksen, mutta epäilemättä tällaisen päätöksenteon motiivit olisivat vielä puolueellisemmat kuin, minkä maalitilanteeseen perustuva "tuomio" antaa.

Miten vain - toivon, että pointtini on ymmärretty.

Nollasummapelit eivät kerro lopullista totuutta jonkun tai joidenkuiden paremmuudesta, koska arvioimiseen käytettyjen kriteerien, muuttujien tai indikaattorien määrät ovat useimmiten liian vähäisiä tai peräti yksipuolisia.

Jalkapallossa kriteeriksi siis riittää pelkkä joukkueiden välinen maaliero.

(kts. myös oma päreeni)

2:05 ap.  
Blogger Karri Kokko said...

Voi, Rauno, minulla ei ole sen paremmin kykyä kuin tarvettakaan määritellä jalkapallon syvintä olemusta, viimeksi nähdyn perusteella, valitettavasti, ei myöskään illuusioita sen ylivertaisuudesta muihin urheilulajeihin nähden.

2:21 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home