torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Good stuff


Janne Nummelan tänään julkaisema esikoisteos Lyhyellä matkalla ohesti jäätyneen meren yli (poEsia) vaikuttaa hyvältä tavaralta. Runo syntyy hallitusti ja pakottamatta, ilman kireyttä. Vaikka konetta on käytetty apuna, lyyriset elementit ja sävyt ovat kohdallaan. Runoilija hallitsee materiaalinsa, ja antaa materiaalinsa viedä silloin kun on sen aika. Antiikki, mytologia, kirjoitettu perinne, luonnonhistoria ja päivänkohtainen aines keskustelevat hedelmällisesti taitavissa käsissä.

Hakukoneiden käyttö materiaalin keruussa saa tässä kokoelmassa oikeutuksensa. On oikeastaan nykyrunoilijan velvollisuus tehdä syväsukelluksia tietoverkkojen tekstimassoihin. Lopputulos eli onnistunut runo on ainut joka ratkaisee.

Kollaasitekniikka synnyttää hämmentäviä asioita. Luen Nummelan runosta kovin tutulta kuulostavan virkkeen: "Monet asiat, joita me pidämme virheinä eivät edes ole virheitä." Google kertoo, että virke on esiintynyt sekä Uusissa lauseissa että Käymälässä maaliskuussa 2005. Kolmannen hakutuloksen mukaan täsmälleen samoja sanoja on käytetty myös nimettömän kirjoittajan tarinassa, joka on julkaistu edellisenä vuonna alkoholistien perheille omistetulla sivustolla. Toisaalta minulla on tunne, ettei sekään ole "alkuperäinen" lähde. Mene ja tiedä.

Avausrunossaan Nummela kirjoittaa:
Omia eväitä, puhdasta virkistävää yöilmaa
nousuvettä, en kaipaa enää
unta muusta elämästä erillään
Mitäpä tuohon lisäämään: runoilija ikiaikaisessa työssään.

PS. Nummelan edellä siteerattua runoa kannattaa verrata edelliseen merkintääni tuossa alla. Aamu on iltaa viisaampi?

2 Comments:

Blogger Veloena said...

Aamu: jälkiviisautta.

No kannattipa kommentoida, turvasana LOJOTV

2:45 ip.  
Blogger KK said...

Juu, senpä takia laitoin lauseen perään kysymysmerkin. En osannut päättää, kummassa tapauksessa olin "viisaampi", aamulla kun kirjoitin vai illalla kun tajusin kirjoittamani (tai saatuani Jannen tekstin siihen rinnalle kommentoimaan omaani). Muuten taidan tutkia lisää tämäntyyppisten fragmenttien mahdollisuuksia. Jotenkin viehättää ajatus liuskeesta tai lastusta, joka vaatimattomuuttaan ei halua hukkua isojen tekstikasojen alle tai väliin. Lohja-tv on tosiaan mainio.

zuouyc (Zuou York City)

4:31 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home