lauantaina, helmikuuta 04, 2006

Uusia taidemuotoja

Siteeraan tähän kirjeen, jonka lähetin Kevätsipulikukkia viljelevän Scillan kommenttiosastolle.

Scilla

Toistan tässä sen minkä olen sanonut muuallakin: mainitsemani "kunnianhimoiset" blogit olivat vain esimerkkejä, eivät suinkaan ainoita hatunnoston arvoisia. On monta tapaa kirjoittaa hyvää, mielenkiintoista blogia. Itse en esimerkiksi ole lainkaan kiinnostunut päivänperhojen lailla liitelevistä mielipiteistä. Hyvä blogi aina antaa jotain: tietoa, kokemuksia, taiteellisen elämyksen, mitä vielä.

Jäin myös miettimään varkauden kohteeksi tulemisen pelkoasi. Se on toisaalta ihan ymmärrettävä. Mutta arvelen sen silti turhaksi. En ainakaan ole kuullut ainuttakaan esimerkkiä tällaisesta varkaudesta. (Taidan tosin olla paraskin sanomaan, koska Varjofinlandiani on nimenomaan kopipeistaten toteutettu.) Jollakin suuremmalla kielialueella pelkoon voisi olla aihettakin, mutta enpä usko että täällä kukaan pystyy ryöväämään toisten luomuksia jäämättä siitä kiinni.

Toisaalta, jos julkaisisit parhaita tekstejäsi verkossa, mikä olisi siinä tapauksessa pahin kauhuskenaario? Sekö että joku julkaisisi sinun tekstejäsi väittämällä niitä omikseen? Uskotko todella, että sellainen olisi mahdollista tai edes todennäköistä? Ja edelleen, miksi painetut tekstit olisivat yhtään sen paremmin suojassa kopipeistarilta? Käytännössä ehkä, mutta ei teoriassa.

Tarkoitan tällä sanoa, että digitaalisen ajan taiteilijan on oikeastaan turha murehtia näitä julkaisemisen ja monistamisen kysymyksiä. On katsottava koko ongelmaa aivan uudesta näkökulmasta. On opittava tekemään sellaista taidetta, että se ei ole kopioitavissa. Bitit ovat mitä ovat emmekä kykene estämään niiden liikettä. Sen sijaan taiteilijan toimialaksi jää se mikä ei ole bitteihin kammitsoitavissa, se mikä on aina ollut taiteen varsinainen sisältö. On ryhdyttävä unelmoimaan ihan uusista taidemuodoista.

Hyvin ystävällisin terveisin

Karri

10 Comments:

Blogger -A- said...

Varjofinlandia- ja Uusia lauseita aikoina tutuistuin blogeihisi.

Nyt olen muuttanut.

Aurinkoista talvipäivää!

12:45 ip.  
Blogger KK said...

Kiitos vinkistä. Kaleidoskooppikuvat olivat hienoja. Laitetaanpa seurantaan. Tintit jo kutsuvat minuakin tuolla ulos. Siis sinne. Eli aurinkoa sinullekin!

12:57 ip.  
Blogger a said...

Kuulepas K.K. Minulla oli kerran hirveä pelko siitä että joku a)näkee tai b)vie minulta kirjoittamani runot, enkä tiedä oliko siihen mitään aihetta, mutta tunne ei ollut yhtään kiva. Kun lopulta sain tuon pelon pois päältä ja olin valmis julkaisemaan ne, käsitin että eivät ne ketään kiinnosta. Tämä auttoi tuohon kopiointipelkoon aika tehokkaasti. Mitä tulee sinun uuteen näkökulmaasi 'on opittava tekemään sellaista taidetta, että se ei ole kopioitavissa', niin mitähän sillä tarkoitat? Että runojen tilalle onkin alettava piirtää, ja kirjoittaminen on syytä jättää pois kiusanhenkien takia? Kaikki on koko ajan kopioitavissa, teit mitä tahansa, jos se vain jotakuta kiinnostaa. Ja
tiedätkö, että runoilla ei elä. Työpaikoilla ei myöskään välttämättä kauaa katsella jos ruvet kirjoittelemaan runoja. Odotan mielenkiinnolla mitä nuo mainitsemasi uudet taidemuodot tulevat olemaan, ja millä sellaisen ihmisen tulisi elää, joka kaikesta huolimatta haluaa kirjoittaa runoja? Tämä ei ole minulle mitenkään selvää. Mutta koska olen kiltti ihminen, haluaisin tehdä niin kuin oikein on.

2:28 ap.  
Blogger KK said...

Arja hyvä. Isoja kysymyksiä, enkä tiedä onko minusta niihin vastajaksi. Yritän silti mielelläni, mutta paremmalla ajalla. Nyt on vähän myöhä ja pitäisi nukkuakin. Huomiseen!

2:46 ap.  
Blogger KK said...

No niin, Arja. Ajatus taiteesta, joka ei ole kopioitavissa, tarkoittaa minun mielestäni taiteen henkisyyden korostamista sen esineluonteen sijaan. Voi esimerkiksi sanoa, että freskot yksin eivät tee katedraalia, vaan katedraali tekee freskon. Katedraalin taideteokset voivat olla kopioitavissa, sen sijaan katedraalin idea ei ole. Se ei merkitse, että tulisi lakata kirjoittamasta, maalaamasta, veistämästä, ei suinkaan. Ja jos digitaalisuus mahdollistaa kaiken sen kopioimisen, minkäs mahtaa. Mutta teosten henkinen sisältö, se ei ole kopioitavissa. Tämä henkinen sisältö on etsinyt kaikkina aikoina omat ilmaisutapansa. Nytkin näyttäisi siltä, että lyhyt, noin 150 vuotta jatkunut historiallinen vaihe on päättymässä. Se merkitsee, että tekijän ja originaalin taideteoksen käsitteet joutuvat uudelleen arvioitaviksi. Se, millaiseksi näin syntyvä uusi taide tulee muotoutumaan, ei ole etukäteen päätettävissä. Uuden taiteen mahdollisuudesta voi vain uneksia. Siitä olen kuitenkin varma, että aina tulee joku, joka ottaa soihdun kantaakseen. Kaikesta huolimatta ja etenkin huolimatta siitä, elääkö sillä vai ei. Tämä on tietysti romantisoitu käsitys taiteilijuudesta ja taiteen tehtävästä, mutta se on se käsitys, jonka minä olen omaksunut. Toisiakin voi olla. Pieniä aavistuksia tulevasta on silti nähtävissä. Esimerkkinä tämä verkossa työskentelevien runoilijoiden ja taiteilijoiden ennennäkemätön aulius saattaa teoksensa kaikkien nähtäväksi. Monet noista teoksista ovat sitä paitsi syntyneet erilaisten kollaboraatioiden tuloksena. Taide ei ole enää pelkästään sitä, mikä ilmestyy painettujen kansien välissä tai kiilakehystetylle kankaalle maalattuna ja omalla nimellä signeerattuna. Tässä kirjailijat seuraavat kuvataiteilijoita, jotka yhä suuremmassa määrin kieltäytyvät luomasta teoksia, jotka ovat sellaisenaan gallerioiden seinille ripustettavissa saati edelleen myytävissä. Nämä ovat etiäisiä tulevasta. Taiteilijana ja taiteesta elämisen ehdot saattavat nekin muuttua. Olisiko siis kuviteltavissa tilanne, jossa sen sijaan että taitelijat kävisivät kerjuulla maksajien luona maksajat tulisivatkin taiteilijoiden luokse valmiina maksamaan mitä tahansa katedraaliensa idean näkyväksi tekemisestä?

Kannustavasti

Karri

9:24 ip.  
Blogger a said...

Jep. "Ajatus taiteesta, joka ei ole kopioitavissa, tarkoittaa minun mielestäni taiteen henkisyyden korostamista sen esineluonteen sijaan" -tiesin kyllä että tarkoitit sitä, mutta aina on mahdollista pölliä pätkä toisen tekeleestä ja raiskata se tuosta vaan.
Teki mieli sanoa että tietenkään sinua ei liikuta kopiointi, jos oma teoksesi 'Varjofinlandia' on kopiointiperiaatteella tehty. Mutta kun väkertää kieli poskella, tosissaan jotain omaa ideaa niin kyllä se ottaa pattiin kun se on sitten muka jonkun toisen tekemä. Olen minäkin kokeillut Googleflarffia ja se on kuin terapiaa omalle turhantärkeydelle, mutta ei se lopullisesti ratkaise tosissaan tekevien yksityisyysongelmia. Olen tasan varma että en vähään aikaan pysty tekemään yhtään mitään. Minusta yksittäinen runoteos ei ole milloinkaan minkään 'kollaboraation' tulos, se on täysin selvää. Tein kerran 18- vuotiaana runon, johon ystäväni kollaboroi loppuosan, ja siitä tuli hirvittävä, sen koommin en ole tehnyt yhteisrunoja, enkä tee! Runo on yksin, homeisessa kammiossa väkerretty salainen asia, joka ei kuulu kenellekään, eikä se asia muuksi muutu vaikka tiputtaisitte kuun taivaalta, söisitte sen juustona ja sanoisitte että ajat muuttuu mammaseni. Anteeksi epätieteellinen ilmaisu ja tämä kiukku, joka ei ole tarkoitettu henkilökohtaisuudeksi, vaan johtuu pelkästään käsittämättömästä petetyksi tulemisen tunteesta jota ei voi enää järjellä selittää, kun on laittanut kaikki peliin ja saanut kuulla että ei nämä palikat riitä ihmiseksi, kokoa jämäs ja palaa kivikuntaan. Mitäs! Sama se, sovitaan että kukaan ei sitten enää tee mitään ikinä, kukaan ei omista mitään, okei, mutta sitten pitää jakaa kaikki muukin, mersut ja ferrarit, kesämökit, tavarat. Ei mene muuten puntit tasan. Että semmoinen soihtu tässä.
"Taide ei ole enää pelkästään sitä, mikä ilmestyy painettujen kansien välissä tai kiilakehystetylle kankaalle maalattuna ja omalla nimellä signeerattuna" Niin, mutta tuohan on juuri se mikä erottaa mädän porkkanan taiteeksi - kehys. En voi käsittää sitä että runo, jonka kirjoitan, ei ole minun, sitten ei kyllä mikään ole kenenkään, onko selvä?
"Tässä kirjailijat seuraavat kuvataiteilijoita, jotka yhä suuremmassa määrin kieltäytyvät luomasta teoksia, jotka ovat sellaisenaan gallerioiden seinille ripustettavissa saati edelleen myytävissä"
Sama se, tämä sopii minulle mainiosti - osaan piirustella vähän; voin tehdä vaikka kuinka paljon töherryksiä ja antaa kenen vaan kopioida, koska ne eivät kiinnosta itseänikään oikeasti. Mutta se on sitten vähän eri asia kun tekee jotain mihin kokee oikeasti tyhjentyvänsä, eli siis tekee jotain tosissaan, mutta ehkä tämä on sinulle vieras käsite, ehkä sinä vain piirustelet ja skrivailet mitä sattuu, eikä sillä ole niin väliä -
"maksajat tulisivatkin taiteilijoiden luokse valmiina maksamaan mitä tahansa katedraaliensa idean näkyväksi tekemisestä?"
Mitään noin hullua en ole ikinä kuullut, ohhoo. Tuhannesti anteeksi! No, älä pahastu nokkivasta tyylistäni, minulla on huono päivä, huono vuosi, huono elämä - olen menettänyt kaiken tärkeän - mutta tavallaan on hyvä että asioista puhutaan kuitenkin?

12:56 ap.  
Blogger KK said...

Arja

En ole ihan varma, mistä tässä keskustelussa on kyse. Erityisesti mietityttää puhe "tosissaan tekevien yksityisyysongelmista". Olen todella pahoillani, jos sinua on kohdeltu huonosti ja olet saanut siitä kärsiä. Kahta asiaa arvelen. 1) Kukaan ei pysty toiselle sanomaan miten runoja pitäisi tehdä ja kenen kanssa. 2) Teit aivan oikein laittaessasi pitkän rimpsun runojasi Mietintämyssyyn. Hyvä!

5:27 ip.  
Blogger a said...

Mistä tässä oli kyse: Lauseestasi, jossa toteat: "Monet noista teoksista ovat sitä paitsi syntyneet erilaisten kollaboraatioiden tuloksena". Mikään tosissaan tehty runo ei voi syntyä kollaboraation tuloksena, olen sitä mieltä, ja siitä vain oikeastaan oli kyse. Syy siihen, että laitoin sen rimpsun esille, on se, että ei ole rahaa eikä intoa julkaista.. mutta mitäs noista.

8:50 ip.  
Anonymous Anu said...

Mutta miten voidaan sanoa, että jokin ei voi olla jonkinlaista, kun kyse on asioista, joiden tekeminen ei koskaan lopu? Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan - ehkä joskus löytyy ryhmä, joka kirjoittaa runon tosissaan ja hyvin?

4:26 ip.  
Blogger KK said...

Anu, olet aivan oikeassa, näissä kysymyksissä yhtä ainoaa mallia ei ole, kuten Teemukin tuolla ylempänä kommenttiosastolla toteaa. Jatketaan etsimistä!

4:52 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home