maanantaina, joulukuuta 05, 2005

Kahden asian poetiikka

Olen tässä katsellut ensimmäiset puoli tuntia Scorsesen Dylan-dokumenttia ja tulossa siihen käsitykseen, että olennaisinta ei ole sisältö vaan soundi jolla asiasi ilmaiset. Tämä saattaa pitää paikkansa olipa kyseessä Dylan, Amerikka, taiteet. Tuon oman ainutlaatuisen soundin saavuttamiseksi monet ovat valmiit tekemään mitä tahansa, ja ovat tehneetkin. Usein siihen riittää kaksi asiaa. Kaksi asiaa, jotka ovat kaikille tuttuja, mutta vain erikseen. Kaksi asiaa, joita kukaan ei ole älynnyt liittää yhteen.

Kaksi asiaa. Etsi ne. Ala hangata.

3 Comments:

Blogger LL said...

En ole itseasiassa aivan samaa mieltä. On totta, että jokainen muusikko etsii "omaa soundiaan" ja hakee ja hakee tehdäkseen "soundistaan" omintakeisen. Ehkä näitä termejä käytetään vielä enemmän instrumentalisteilla, jotka voivat vaikuttaa soundiin jo vahvistinmerkin tai puhallinlehdykän valmistajan valinnoilla.

Niin soittajalla kuin laulajallakin on tärkeintä kyky pystyä kommunikoimaan ja välittämään jotain. Oli soundi kuinka pehmeä, rikas, savuinen, kirkas, tumma tai metallinen tahansa, on olennaisinta aina se, onko takana tunnetta, ja kykeneekö muusikko tämän välittämään.

Ihminen samaistuu aina enemmän laulajaan kuin soittajaan, siksi tästä on vielä helpompi puhua laulajia esimerkkinä käyttäen.

Soundi kyllä sikäli pitää sisällään paljon, ja aivan kuin elokuvanäyttelemisessä, myös studiolaulamisessa kuulija kyllä kuulee äänestä, onko äänen takana aitoa tunnetta vai ei.

3:27 ip.  
Blogger KK said...

Laura,

Itse asiassa olen aivan samaa mieltä. Mikä tarkoittaa sanoa, että minunkin soundi-käsitykseeni tuo tunnepuoli kuuluu olennaisena osana. Se on tätä ikuista luomisen problematiikkaa, josta Dylankin tuossa dokumentissa puhuu. Minulla on tämä juttu jonka haluan sanoa ja mitä minun on tehtävä että saan sen parhaiten ilmaistuksi... Voisi kai sen sanoa niinkin, että soundi on sekä sisältöä että muotoa.

Karri

4:05 ip.  
Blogger LL said...

Niin voisi. Soundi-käsite pitää sisällään niin paljon seikkoja, että teki mieli kommentoida kirjoitustasi. Aihe on luonnollisestikin itselleni hyvin läheinen.

Mitä sanoisit dokumentista, jos ehdit jo katsoa sen loppuun?

8:49 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home