keskiviikkona, marraskuuta 23, 2005

Ei se lautapeli

Leevi Lehdon eilinen purkaus Helsingin Sanomain monopoliasemasta osuu naulan kantaan. Se on siksikin tähdellistä luettavaa, että vallitseva pravdalainen tilanne on vallinnut niin pitkään, ettei kolmekymppisten ja sitä nuorempien sukupolvi edes tiedä toisesta.

Avainsana, jota tässä pitäisi korostaa, on lehdistö. Sananvapaus ja yhteiskunnallinen keskustelu eivät ole mahdollisia, jos varteenotettavia lehtiä on vain yksi; niiden toteutuminen edellyttää kokonaista lehtien kirjoa, moniäänisyyttä. (Se, että maassa ilmestyy HS, kaksi iltapäivälehteä ja Seiska, ei riitä lehdistöksi.)

Lehdon esimerkki on kuvaava. Hesari voi jättää jonkin mielestään marginaalisen tapahtuman (kuten esimerkiksi eilisen pohjoismaisen runotapahtuman) noteeraamatta, koska se tietää, ettei kukaan muukaan kiinnitä siihen huomiota. Ihannetilanteessa kuvio menee juuri päinvastoin. Kun lehdistön kesken vallitsee terve kilpailu, kaikki kiirehtivät palvelemaan lukijoitaan, koska yksikään lehti ei halua näyttää toisten silmissä kelvottomalta.

Traagisinta tässä kaikessa on tietysti se, että lehti on itsekin tietoinen ongelmastaan. (Parin viikon takainen Aatos Erkon haastattelu Nyt-liitteessä kannattaisi noteerata Hesarin kulttuurissakin. Jotain on vakavasti pielessä, jos lehden pääomistaja edustaa avarinta katsetta koko konsernissa.) Lehti ei vain pääse pyristelemään irti tilanteestaan ilman muiden apua.

Lehdistöä odotellessa siihen tarvitaan jatkuvasti Lehdon kaltaisia yksityisiä muistuttajia.

4 Comments:

Blogger Sven Laakso said...

Joku suursijoittaja voisi tietysti laittaa pystyyn kilpailevan lehtitalon, mutta onko se oikeasti hyvä bisnes? Mistä lehti saa rahat? Tilaajakannasta? Mainoksista? Nihiloisiko kilpailun tiukkuus joka tapauksessa todellisen polyfonian pois?

1:06 ip.  
Anonymous Mr Bones & Dee said...

Bravo! Sama asia vaivannut jo pitkään. Vallitsee harmillinen monopolitilanne (no onneksi me pelataan myös Afrikan tähteä), aiheuttaa HS-riippuvuutta ja kapeakatseisuutta vaan minkäs teet?
Lueks' 7:n lehdeks', meistä se on huussipaperia!
Tässä kysymyksssä tosi ilkeät
Mr Bones & Dee

10:00 ap.  
Anonymous Mr Bones & Dee said...

Mistä voi lukea purkauksen? On lehti, linkki, tms?
Bones & D

10:06 ap.  
Anonymous Mr Bones said...

Sorry, nyt on aikakone ihan sekaisin. Ei ymmärretä miten me jouduttiin Muistikirjan marraskuun 2005 sivuille? Me luultiin olevamme nykypäivässä.
Linkki löytyi tietenkin.
Anteeksi vielä ja ystävällisin terveisin Mr Bones, erittäin huolestunut Deen pääkopasta (laho)

10:10 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home