sunnuntaina, lokakuuta 02, 2005

Sanomalehtiproosan kuolema

Järkyttävänä saapui eilen illalla viesti Piippolasta, että kirjailija Pentti Haanpää on poistunut elävien ilmoilta. Kuolema oli kohdannut hänet jo perjantaina, mutta hitaasti saapuvat viestit kaukaa pohjolasta.

Pentti Haanpää, tämä korven mies hahmoltaan ja elämäntyyliltään, oli veneellä onkimatkalla, jolta Piippolan lähistöllä sijaitsevan Lamujärven vesi hänet vei. Haanpäällä oli Lamujärven rannalla mökki, jossa hän oleskeli ja kirjoitteli mieluummin kuin liian uudessa, "modernissa", varsinaisessa kodissaan.

Pentti Haanpään koko mahti ja tyylillinen loisto nousi siitä ja eli siinä, mikä oli hänen lähtökohtansa. Hän pysyi uskollisena Pohjois-Pohjanmaalleen, kotiseudulleen, itselleen, metsilleen, jätkilleen, ukoilleen ja akoilleen, pysyi kannoillaan aina näihin asti, jolloin hän — lokakuun 14. päivänä — olisi täyttänyt 50 vuotta.

Eikä hänessä vielä ollut mitään ulkonaista merkkiä: vankka, tyyni mies, jonka olemus uhosi voimaa, mahtava otsa, isot tummat raskasmieliset silmät, humoristinen suu, joka ei turhiin puheisiin avautunut.

Helsingin Sanomat 2. lokakuuta 1955

1 Comments:

Anonymous Prospero said...

Olipas jylhää uutisointia, Haanpään näköistä. Hassua, että Haanpään suuri ihailija Erno Paasilinna kuoli täsmälleen samana päivänä, varmaan piruuttaan.

3:21 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home