torstaina, elokuuta 04, 2005

Lähdin länteen

Pienen lännenkiertueeni seurauksena kameran muistikortti täyttyi toinen toistaan söpömmistä heppakuvista, joita pieni urhea ratsastusleiriläiseni napsi uusista ihastuksistaan. Niiden sijaan tarjoilen pari kuvaa matkan varrelta.


Pakko sanoa, on se kaunis, Turku. Ottaisin kädestä ja veisin kävelylle, nyt vain pakahtuvan yksinäisen sydämeni. Aika moni turkulainen oli vienyt. Turkulaisuutensa lisäksi turkulaiset ovat selvästi kaupunkilaisia, aitoja porvareita, piirre joka Helsingiltä puuttuu.


Kolme asiaa ihmetytti. Miksi Turun vanhat talot näyttävät olevan kallellaan? Miksi kukaan ei sano ääneen, ettei Aura ole joki, jos siinä ei ole virtausta? Ja miksi kaikki turkulaiset tytöt ovat toinen toistaan nätimpiä? Vastauksen tiedän vain viimeiseen. Siksi että lännen asukkeina he ovat kaikki puolisen tuntia nuorempia kuin helsinkiläiset.


Turun ja Uudenkaupungin välillä kulkee Y-tie.

7 Comments:

Blogger kiltti ihminen said...

Vuosiltani Turussa muistelen, että talojen kallistuminen (ihan fyysinen, ei arvonnousu) on siellä oikea ongelma ja johtuu jokivarren savisesta maaperästä.

1:35 ip.  
Blogger KK said...

Kiitos, Kiltti, valistuksesta. Itse asiassa minäkin muistan lukeneeni jostakin juuri tuon perustelun. Mutta kun ne on niin sympaattisen surrealistisesti kallellaan... Sen sijaan vastaus kolmanteen kysymykseeni on kyllä ihan itse keksitty.

5:39 ip.  
Blogger mark young said...

there's a magritte painting, the empire of lights, that, artificially, has the same contrast between daysky & nightlandscape as is in the top photo.

7:23 ap.  
Anonymous Jussi said...

itshere seontäällä

9:50 ap.  
Blogger KK said...

That's right, the one that inspired the Jackson Brown album cover! FYI: The two pictures were taken in Turku, former capital of Finland and site of our first university (located now in Helsinki). Ffwd. There's a lively poetry scene in Turku. I wouldn't exactly call it a different school of poets (as opposed to us living in Helsinki) but a friendly rivalry between the two. Anyway, we all know each other pretty well, and evidence can be found that even a few poets from Helsinki have been published by the small presses in Turku.

10:06 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Nykyturkulainen tarkentaa vielä. Kallellaan olo johtuu siitä, että talojen puupaalut ovat kuivuneet pohjaveden laskettua, mikä taas johtuu mm. siitä että mukulakivetyksestä on luovuttu, on siirrytty asfalttiin ja sadevesijärjestelmiin jotka kuljettavat vedet pois. Märässä savessa puupaalut pysyivät lujina, kuivassa ne lahoavat. Asun itse luultavasti Portsan kallistuneimmassa talossa ja surrealistinen vinous on tosiaan suuri tunnelmatekijä, mutta siis pohjimmiltaan vakava asia tietysti. Mielestäni tässä on myös tiettyä vertauskuvallisuutta tässä Turun hitaassa vajoamisessa.
http://k.ellila.vuodatus.net/

10:22 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Ryhdyin pohtimaan vastauksia kysymyksiisi. Nykyturkulainen onnistui viemään jalat suustani eli totta puhui. Turkulaisten tyttöjen/poikien nätteydestä taas sitten tiedä. Sööttejä ovat, mutta... Eläpä niiden kanssa. Ikävä kyllä (ja tästä joku minua taas tylyttää) turkulaisten ulkonäkö on suorassa suhteessa siihen ehostukseen ja laittautumiseen käytettyyn aikaan + ulkonäön ylimaalliseen korostukseen. Helsinkiläisenä täällä on välillä juuri sen takia hankala olla.

Siihen Auran "jokisuuteen" taas - kyllä se virtaa sittenkin. Eritoten talvella virtauksen huomaa, kun jää ammottaa halkinaisena sieltä täältä. Ja jos kesälläkin oikein tarkkaan seuraa, niin kyllä sieltä liikettä löytyy...

Turku kaupunkina on muuten muutenkin kummallinen. Juuri kun silmä asettuu ja lepää jossakin kauniissa, näkökenttään pyrkiikin jotakin äärettömän rumaa. Kaupunkin on siinäkin mielessä kallellaan. Ei osaa oikein päättää ollakko kaunis vai ruma, ulkokultainen vai syvällinen, helposti lähestyttävä vai luotaan työntävä. Eli mielenkiintoista täällä on olla. Vaikka onkin helsinkiläinen Turussa.

5:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home