maanantaina, heinäkuuta 11, 2005

Hymyilkää toisillenne

Laila ottaa Mülleriä lattialla.
Ruokaa odotellessa osuu käsiini Kersti Bergrothin pakinakokoelma Hymyile kanssani vuodelta 1943. Harva muistaa monipuolisen ja tuotteliaan kirjailijan, jonka lehtipakinoissa esiintyi helsinkiläispariskunta Jukka ja Laila. (En minäkään muistaisi, ellei Bergroth sattuisi kuulumaan nykyään pelkkää Proustia ahmivan äitini, 72, ja hänen sukupolvensa lempikirjailijoihin.)

No, Jukka ja Laila ja heidän lukuisat tuttavansa ovat Bergrothin luomia henkilöitä dialogimuotoon kirjoitetuissa pakinoissa, joissa kuvataan modernia kaupunkilaiselämää kaikkine senaikuisine kotkotuksineen. Istutaan kahviloissa, käydään elokuvissa, shoppaillaan, juorutaan lähipiirin ja vähän ulkopuolistenkin asioista. Tulee mieleen, että varhainen bloginpitäjähän se siinä. Tyylilaji ja salaovela, stadilaista "häiläiffiä" lempeästi irvaileva huumori tuovat mieleen Sivupersoonan, joka tosin tarkkailee urbaania elämänmuotoamme Tampereen vinkkelistä.

Joka tapauksessa vähän on niistäkään ajoista muuttunut. Yksi Lailan ja hänen ystävättäriensä jatkuvista huolenaiheista on oma ulkonäkö, kuntoisuus. Salilla ei tosin käydä, mutta aikakauslehdistä poimitaan ahkerasti liikuntavinkkejä solakkana pysymiseen. Yksi sen ajan fitnessguruista lienee ollut tuo alun sitaatissa esiintyvä Müller, jota "otettiin" omassa kotona, Lailan tapauksessa Jukan tarkkaavaisen katseen alla. Mutta tämä on pelkkää kontekstista luettua arvailua. Kaikkea ei Googlekaan tiedä, ainakaan näin kesähelteellä.

2 Comments:

Blogger Juhana Vähänen said...

Muistan joskus lukeneeni jostain hieman varhaisemmasta suomalaisesta omaelämäkerrallisesta lähteestä oletettavasti samaisesta Müllerista, ts. Müllerin järjestelmästä. Google auttaa sen verran, että kyseessä oli tanskalainen voimistelupedagogi Jørgen Peter Müller (1866-1938), hänen kirjansa Mit system (1905) nosti hänet länsimaisen maailman tietoisuuteen. Muutamia vuosia myöhemmin hän kirjoitti samankaltaisen naisille suunnatun kirjan, Järjestelmäni naisille, jolla nimellä se ilmestyi suomeksi kai vuonna 1912 ja johon Bergrothkin oletettavasti viittaa. Turun yliopiston kirjaston tietokanta löytää kahdeksan painosta. Ilmeisesti aikoinaan todella suosittu kirja juuri tuon kuvatun väestönosan piirissä. Löytyy englanninkielisenä Harvardin yliopiston Open Collections Programin sivuilta, http://pds.harvard.edu:8080/pdx/servlet/pds?op=f&id=2577555&n=74&s=4

4:45 ip.  
Blogger Karri Kokko said...

Kiitos tiedoista. En hetkeäkään epäillyt etteikö joku minua ennen pitkää valistaisi. Tässä voisi olla jollekulle bisneksen paikka: toimia hakukoneen hakukoneena.

5:21 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home