sunnuntaina, kesäkuuta 26, 2005

Harkitun tauon runoilija

Uusin Lumooja on kuulunut jussinseudun lukemistoon. Pari fragmenttia Juhana Vähäsen haastattelusta:
Jotkut sanovat, että kollaasi on helppo tapa tuottaa tekstiä, koska eihän siinä tarvitse edes itse varsinaisesti tuottaa sitä. Minä kuitenkin näen komposition ja sommittelun kaikkein tärkeimmäksi osaksi kirjoittamistani, ja siinä suhteessa kollaasi on joskus jopa vaikeampaa eikä niinkään eroa muista tavoista. Riippumatta siitä, onko kyse kollaasista vai ei, syntaksin ja tekstin kokonaisuuden saaminen näyttämään tarkoituksenmukaiselta, sopusuhtaiselta ja juuri oikealta on kaikkein vaikeinta. Se on lähes loputonta hiomista ja kirjoitusprosessin tarkkailua.

---

Runoilijan toimenkuvaan kuuluu osaltaan olla havainnoitsija ja tarkkailija, toteutan sitä niin hyvin kuin taidan. Runoilijat ovat niitä kirjureita ja sanojen hallitsijoita, jotka rakentavat kaikkien saataville konstruktioita vallitsevista ajatuksista ja ideoista.

3 Comments:

Blogger Veloena said...

Tarvitsemmekohan myös jonkun puolustamaan ideoita ja ajatuksia, joilla ei ole ehkä ikinä mahdollisuuksia vallita? (Tämä ei ole mikään vastaväite mihinkään vaan nirkko edellisen reunaan. Sellainen itsestään mieleen ponnahtava.)

7:31 ip.  
Blogger KK said...

Ilman muuta, ja vähäsen luulen, että esikoisrunoilijammekin tarkoittaa myös tarkoittamiasi ideoita ja ajatuksia: siis esimerkiksi niitä joita olet menossa puolustamaan korkeaan saareen. Ei kai runoilijan "tehtävä" voi rajoittua pelkästään vallassa olevien ideoiden kierrättämiseen ja kääntelyyn. Siitähän syntyisi vain Punaisia lippuja...

7:53 ip.  
Blogger Juhana Vähänen said...

Kyllä, hyvä nirkkohan siitä tuli. Hallita ja vallita, näin niitä viedään, mutta sanottu mikä sanottu. Ja huonosti sanottu on huonosti tehty.
Tietystikin olisi pitänyt käyttää jotakin sellaista sanaa, jonka taakka ei ole tuollainen.

Mutta ehkä kirjailijat ja runoilijat vain aina kaipaavat sitä, että kuningas hyväntahtoisesti taputtaa heidän päätään, koska on "uskaltanut sanoa".

12:59 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home