keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2005

Beacon Theatre 4/25/05And these visions of Johanna, they just conquer my mind....

1 Comments:

Blogger Rauno Rasanen said...

Hieno biisi, mutta Bobin englannin ääntämys/ääntely muistuttaa (jälleen) ennemminkin "onomatopoeettisia signaaleja" kuin laulamista.
No - sehän tietysti on juuri yksi niistä seikoista, jotka tekevät hänen biisinsä niin persoonallisiksi.

En kuitenkaan usko, että ainakaan yo-kokeitten A-englannin kuullun-ymmärtämiskokeessa monikaan saisi tämän biisin sanojen kääntämisestä cumua parempaa...hyvä jos läpi menee...

Sitäpaitsi - ainakaan meikäläisen korvan tottuminen puhutun englannin ymmärtämiseen ei ole niitä parhaimpia, kun taas kirjoittaminen sujuu "korvaan" luottaen jo huomattavasti paremmin...

Paras vaihtoehto kuullun ymmärtämisen parantamiseen on tietysti puhuminen/keskustelu vieraalla kielellä, ja sen jälkeen esim. elokuvien katseleminen ilman tekstitystä.
Englanniksi kirjoittamisella toki on vaikutuksensa myös kuullun ymmärtämisen paranemiseen.

Mutta - sen olen huomannut, että monet niistä, jotka puhuvat suht. sujuvaa "käyttöenglantia" ovat (kirjallisissakin) ilmaisuissaan yllättävän suppea-alaisia - siis mitä tulee sanavarastoon ja etenkin lauserakenteitten monipuolisuuteen.

Ihminenhän selviää turistina - esim. englannissa - mainiosti jopa vain muutamalla sadalla käyttökelpoisimmalla sanalla. Itse asiassa sekin jo aika paljon.

Käytämme arkipuheessa minimaalisen vähän sanoja verrattuna esim. johonkin romaaniin sisältyvien sanojen määrään.

Tämä taas johtuu siitä, että varsinkin läheisissä ihmissuhteissa ihminen tulee ymmärretyksi jo yhdestä sanasta tai miltei pelkästä eleestä, joten miksi puhua kalevala-mittaa, kun yksi sormenosoitus sekä "yhmh!" riittää mainiosti viestimään kotioloissa sen, että toinen roskis on täynnä ja että se on vietävä biojätelaatikkoon ja sassiin!

Johtopäätös: kieli on keinotekoinen luomus, ("teknologinen") väline, jolle on ajan mittaan kehitelty käytännön elämän kannalta täysin "tarpeettomia" - useimmiten esteettisiksi kutsuttuja - funktioita."

6:20 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home