keskiviikkona, joulukuuta 01, 2004

Järjen ohi sieluun astiAina ei tule muistaneeksi, että pornotähti Rakel Liekki on, niin kuin hän itse sanoo, "kuvataiteilijan keksimä rooli ja käsitetaidetta mediassa." Uusimmassa Nöjesguidenissa Liekki haastattelee kollegansa Alvar Gullichsenin. Kun ensin on käyty läpi Alvarin uudet musiikkikuviot, siirrytään perusasioihin. Näin se menee:

Taiteella, viihteellä ja filosofialla on sellainen ominaisuus, että vaikka ensisijainen tarkoitus ei ole tehdä poliittisia muutoksia, niin yleensä kuitenkin sivutuotteena jonkinlaisia muutoksia syntyy. Minkälaisia muutoksia haluaisit sun teosten herättävän ihmisissä tai yhteiskunnassa?

— Sisäistä muutosta. Kaikki muutokset yhteiskunnassakin alkaa sisältä. En ehkä välttämättä usko että voisin pelastaa maailmaa mun teoksilla, mutta jos edes jotain tapahtuu katsojan pään sisällä niin, että menee järjen ohi tunteisiin ja sieluun asti, niin silloin varmasti jotakin tapahtuu, millä voi olla pitkässä juoksussa jopa planetaarillisia vaikutuksia. Ennen kaikkea taiteilija voi olla esimerkkinä semmoisesta ihmisestä, joka käy muutoksia läpi. Yleensä vastustetaan muutoksia omassa itsessä viimeiseen asti, kunnes jokin luhistuminen tai sairaus pakottaa ja pistää semmoisen pisteen yhdelle jutulle, jotta uusi juttu voi saada alkunsa. Taiteilijan pitää hakeutua muutoksiin ja saada ne aikaisiksi omassa itsessään. Siinä joutuu kamppailemaan tietysti itsensä kanssa, mutta myös yhteiskunnan ja ympärillä olevien ihmisten oletusten kanssa. Kun toisaalta odotetaan, että taiteilija muuttuisi ja keksisi uusia juttuja, niin samalla omaiset vastustaa sitä. Muutos on kyllä aika raju prosessi, jotta se olisi perinpohjainen eikä vain kosmeettinen.

Gullichsenin vastauksen kryptisimmät yksityiskohdat, kuten puheet "planetaarillisista" vaikutuksista ja muutosta vastustavista omaisista, saattavat johtua kielivaikeuksista, mutta on hänen sanoissaan myös pitkään sivuraiteella ollutta freessiä sanomaa. Taiteen muutosvoimista ja henkisyydestä puhuminen ei ole vain yhden miehen päähänpinttymä tai yksinoikeus, vaan kuka olisi arvannut, että aihe nousee juuri nyt esiin nimen omaan Rakel Liekin ja Alvar Gullichsenin keskustelussa. Se mitä taiteen kentällä seuraavaksi tapahtuu, on aina arvoitus.


1 Comments:

Blogger Sven Laakso said...

Hienosti valittu lainaus. Minulle kolahti suoraan järjen ohi. Johtuu kai siitä että luen parhaillaan Ovidiuksen Muodonmuutoksia.

10:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home