torstaina, joulukuuta 02, 2004

Bob on 60 MinutesEilen illalla kymmenen jälkeen sähköpostiini on saapunut viesti:
Bob Dylan will appear on 60 Minutes, in his first television interview in 19 years. The music icon sat down with Correspondent Ed Bradley while on tour in Northampton, Mass. His interview will be broadcast on Dec. 5, at 7 p.m. ET/PT. Dylan delves into several subjects in the intense interview, discussing his career, the burden of his fame, his difficult relationship with the press, and the relationship he had with his father.
Mistä tämä yhtäkkinen avomielisyys? Dylanin muistelmien ensimmäinen osa ilmestyi äskettäin, mutta en oikein osaa kuvitella, että tämä olisi Simon & Schusterin markkinointiosaston keksintöä. En keksi muutakaan syytä kuin sen, että runoilija on tullut siihen ikään, jossa arkiset murheet alkavat näyttää mitättömiltä ja on aika iskeä pöytään se mitä kädestä löytyy.

Joudun palaamaan tähän teokseen kerta toisensa jälkeen, koska se on järkyttävin kirja, jonka olen pitkään aikaa lukenut. Syitä on monia, joista tässä kaksi. Ensinnäkään kirjaan ei sisälly lööpinarvoisia paljastuksia, siis toisarvoisuuksia ihmisen pinnasta. Sen sijaan kirjoittaja raottaa verhoa sielunsa edestä, niin kuin vain suuri taiteilija osaa. Iltapäivälehtien ja seiskapäivien shokkijutut eivät ole mitään tämän rinnalla. Toiseksi kirja on niitä harvoja teoksia, jotka palkitsevat lukijansa joka lauseessa. Koskaan ei tiedä, mitä se sanoo seuraavaksi.