tiistaina, lokakuuta 26, 2004

Kärsimyksen anatomiaMaanantaina baseballin loppuottelusarjassa vietettiin välipäivää, mutta Alex Ross kiirehti jo ennakoimaan Bostonin ja St. Louisin välistä kolmatta kohtaamista esittelemällä musiikkiaiheisessa blogissaan lähes kuudenkymmenen vuoden takaisen muistoesineen.

Lipun "amerikkalainen" typografia on tuttu kaikille, jotka ovat käyneet Yhdysvalloissa joko konsertissa, teatterissa tai urheilutilaisuuksissa. Mitättömään pahvinpalaseen, joka kaikesta päättäen kuuluu Rossin perheen sukukalleuksiin, on sisällytetty paljon tietoa, mutta kaikkea ei siinäkään kerrota. Lipusta näkee, että vuoden 1946 loppuottelusarjan kolmas ottelu pelattiin Fenway Parkilla, Boston Red Soxin kotiareenalla. Vastustajana sillä oli St. Louis Cardinals, eli mestaruudesta taistelivat tuolloin samat joukkueet kuin tänäkin vuonna.

Ottelusarja pelattiin pitkästä aikaa normaalioloissa. Sota Euroopassa ja Tyynellämerellä oli ohi ja liittoutuneiden joukoissa palvelleet baseballammattilaiset olivat palanneet takaisin siviiliin. Yksi heistä oli Red Soxin maineikas lyöjäkuningas ja lentäjä-ässä Ted Williams.

Williams kuoli pari vuotta sitten, mutta monet loppuottelussa esiintyneistä pelaajista ovat yhä keskuudessamme. Jotkut heistä, kuten Bostonin Johnny Pesky ja St. Louisin Stan Musial, ovat baseballin kultakauden viimeisiä eläviä legendoja. Peskyllä, 85, on ollut merkittävä rooli Bostonin tämänvuotisen joukkueen sparraajana ja hengenkohottajana.

Vuoden 1946 mestaruuden voitti, kuinka ollakaan, St. Louis, vaikka Boston johti ottelusarjaa sekä 1-0, 2-1 että 3-2. Bostonin edellinen mestaruus oli vuodelta 1918, siis lähes kolmenkymmenen vuoden takaa. Se tuntuu iäisyydeltä, mutta vähänpä tuolloin tiedettiin Red Sox Nationin tulevista koettelemuksista. Tähän päivään mennessä Punasukkien ja heidän piinattujen mutta sitäkin uskollisempien kannattajiensa kärsimystä on jatkunut jo 85 vuotta, eli koko sen ajan kun Pesky on ollut elossa. Olisiko tämä se vuosi?

Saattaa hyvinkin olla, sillä Boston johtaa tänään St. Louisin kotikentällä jatkuvaa ottelusarjaa voitoin 2-0. Mestaruuden saavuttamiseksi tarvitaan vielä pari lisää, yhteensä neljä voittoa. Kuulostaa helpolta, mutta joskus niiden hankkimiseen menee vuosisata.
»